Reklama

Kościół nad Odrą i Bałtykiem

Dziedzictwo cystersów

O bogaty przebieg Tygodnia Cysterskiego zadbał jego główny organizator ks. Grzegorz Chmiel, proboszcz parafii NSPJ w Kołbaczu.

Niedziela szczecińsko-kamieńska 42/2025, str. III

[ TEMATY ]

Kołbacz

Archiwum parafii

Degustacja cysterskiej kuchni średniowiecznej

Degustacja cysterskiej kuchni średniowiecznej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nasza prastara, słowiańska ziemia ma bogate historyczne dzieje mocno związane z działalnością zakonów. Szczególnego znaczenia w tym dziele nabrał Kołbacz, który od wielu lat przez trud rewitalizacji, przywracany jest do dawnej świetności oraz stanowi miejsce licznych ważnych inicjatyw.

Z kart historii

Przypomnijmy sobie krótko, że cystersów do Kołbacza sprowadził kasztelan szczeciński Warcisław Świętoborzyc. Pierwsza grupa zakonników pod przewodnictwem opata Reinholda przybyła 2 lutego 1174 r. z duńskiego klasztoru w Esrom. Do cystersów należał zwarty obszar włości rozciągający się wokół jeziora Miedwie, od rzeki Regalicy na zachodzie, po rzekę Inę na wschodzie. Z bogatego założenia cysterskiego do dziś pozostał: kościół – miejsce ich modlitwy, nawa środkowa – obecnie Spichlerz Sztuki, Dom Konwersów, Dom Opata, stodoła i baszta więzienna. Cystersi z Kołbacza słynęli z hodowli, były tu też młyny wodne, młyn słodowy i browar. Działały warsztaty szewskie, garbarskie, siodlarskie, tkackie, sukiennicze i kowalskie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Klimat dawnych wieków

Reklama

W Kołbaczu w dniach od 21 do 27 września odbył się Tydzień Cysterski, wydarzenie zorganizowane przez parafię NSPJ. Uczestnicy mieli okazję poznać historię i dziedzictwo cysterskie, które jest integralną częścią Kołbacza. Na wszystkich przybywających czekała seria ciekawych wykładów, spotkań i spacerów po dawnym opactwie, a w finałową sobotę – wyjątkowe Warsztaty Kuchni Średniowiecznej z degustacją rybnych specjałów, gotowaniem nad ogniem i aromatem dawnych przypraw. Była to świetna okazja, by zobaczyć pocysterski zespół z nowej perspektywy, posłuchać ekspertów, odkryć tajemnice konserwacji zabytków i poczuć klimat dawnych wieków.

Cystersi słynęli z gospodarności i innowacyjności. Uprawiali warzywa, zakładali sady i pielęgnowali zioła, które służyły zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych. Dzięki temu kuchnia średniowieczna w Kołbaczu była znacznie bogatsza, niż mogłoby się wydawać. To właśnie w ogrodach przyklasztornych powstawały przetwory, kiszonki i mieszanki przypraw, które urozmaicały codzienny jadłospis. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się, jak dawniej kiszono warzywa, jakie przyprawy dodawano do beczek i jakie naczynia stosowano w procesie przechowywania żywności. Wspólna praca wprowadziła w klimat dawnych czasów pokazując, że historia może być atrakcyjna, angażująca oraz bliska współczesności.

O taki bogaty przebieg Tygodnia Cysterskiego zadbał główny organizator ks. Grzegorz Chmiel, proboszcz parafii, a w tym dziele pomagali przede wszystkim prelegenci: Ewa Stanecka z wykładem o działaniach konserwatorskich; Radosław Paulus, który oprowadzał po opactwie i opowiadał o dziedzictwie, szczególnie Spichlerza Sztuki; Łukasz Gładysiak na temat Rycerz Boga i miecza – religia i etos rycerski w średniowieczu; Ilona Nałęcka-Czerniawska ukazująca wyzwania konserwatorskie przy pracach we wnętrzach spichlerza i elewacji Domu Konwersów; Przemysław Manna, który przedstawił rolę badań konserwatorskich w służbie ratowania zabytków. Dodatkowo odbyła się żywa lekcja historii dla uczniów miejscowego Zespołu Szkół, którą poprowadził Igor Górewicz.

2025-10-15 07:40

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Ta historia lekarza zostanie z Tobą na długo!

2025-12-05 07:15

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Czy zdarzyło ci się, że nastawiasz 5 alarmów, żeby nie zaspać, a i tak masz wrażenie, że przesypiasz coś ważnego w swoim życiu? W tym pytaniu kryje się prosta metafora współczesności: można przywyknąć do ignorowania sygnałów ostrzegawczych.

Ciekawą analogię daje ekologia lasu. Małe, naturalne pożary potrafią oczyszczać ściółkę i zapobiegać wielkim, niszczącym żywiołom. Gdy gasi się każdy najmniejszy ogień, narasta materiał, który przy jednym zapłonie tworzy “drabinę ogniową” prowadzącą aż po korony drzew. W życiu ludzi sygnał bólu lub dyskomfortu bywa podobnym małym pożarem – niewygodnym, ale ochronnym. Zlekceważony może przerodzić się w dramat. Wstrząsająca historia lekarza, który spóźnił się z pomocą, bo priorytetem była zapłata, pokazuje, jak daleko prowadzi przyzwolenie na codzienne drobne kompromisy.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Gdy królestwo przychodzi bardzo blisko

2025-12-06 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Iz 11, 1-10 • Ps 72 • Rz 15, 4-9 • Mt 3, 1-12
CZYTAJ DALEJ

Jedna na sto: szydełkowa szopka z Polski w Watykanie

2025-12-07 19:11

[ TEMATY ]

Watykan

szopki

Szopki bożonarodzeniowe

ks. Paweł Rytel-Andrianik / Vatican News

Trzy panie z Polski odbywają właśnie pielgrzymkę do Watykanu, aby jednocześnie dostarczyć na wystawę szopkę bożonarodzeniową inną niż wszystkie. Drewno, papier czy odlewy z gipsu, zastąpiły barwną włóczką. To z niej, w zaledwie trzy tygodnie powstały pełne uroku postacie związane z bożonarodzeniową sceną. Swoje dzieło pokażą pod kolumnadą Berniniego tuż przy Placu św. Piotra podczas wystawy „100 Szopek w Watykanie”.

Patrząc na kolorowe włóczkowe figurki, nie sposób się nie uśmiechnąć. Ten urokliwy element bajkowy, kojarzący się z dzieciństwem emanuje prostotą na tle monumentalnego Placu św. Piotra. Skąd pomysł na tak radosny i lekki przekaz związany z tradycją szopek bożonarodzeniowych?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję