Reklama

W wolnej chwili

życie ze smakiem

Pomysły na naleśniki

Ciasto naleśnikowe to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych ciast. Można z niego przygotować najróżniejsze dania. Jest idealne na obiad i jesienną kolację.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
1. Do wysokiej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli.
2. Miksuj do momentu połączenia się składników. Ciasto odstaw na 10 min.
3. Do smażenia naleśników sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powierzchnią. Jeśli korzystasz ze zwykłej, możesz dać odrobinę tłuszczu.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalej niecałą chochelkę ciasta, szybko podnieś patelnię i równomiernie rozlej ciasto po jej powierzchni.
5. Smaż naleśniki z obu stron na rumiany kolor – najlepiej przewraca się je na drugą stronę za pomocą dłuższej łopatki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekane z grzybami

Składniki:
75 dag grzybów (kurki, gąski, pieczarki)
1 duża cebula
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
2 jajka
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Grzyby oczyść, umyj, drobno pokrój i wrzuć na wrzącą wodę, zagotuj i odcedź.
2. Drobno posiekaną cebulę uduś z dodatkiem oliwy, a gdy zacznie się rumienić, dodaj grzyby i duś je do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Tak przygotowane grzyby dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z surowymi jajkami i startym serem.
4. Naczynie żaroodporne o średnicy takiej jak średnica naleśnika wysmaruj masłem.
5. Układaj w nim kolejno naleśniki i smaruj każdą warstwę grzybowym nadzieniem (ostatnią warstwą musi być naleśnik).
6. Wstaw naleśniki do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj ok. 20 min.
7. Podawaj posypane natką pietruszki z sosem śmietanowym i surówkami.

Śledzie w cieście naleśnikowym

Składniki:
1 kg filetów śledziowych typu matias
3 jajka
5 łyżek mąki
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek keczupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Dodatkowo:
3 cebule
3 ogórki konserwowe

Wykonanie:
1. Śledzie zalej wodą i mocz przez 20 min. Osusz na ręczniku papierowym i pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
2. Mąkę połącz z jajkami i zrób gęste ciasto naleśnikowe (nie dodawaj soli).
3. Śledzie maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu. (Będą bardzo słone, ale niech cię to nie przeraża. Zalewa sprawi, że słoność zniknie).
4. Z podanych wyżej składników stwórz zalewę i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Cebule pokrój w krążki, ogórki – w talarki.
6. W wysokim naczyniu układaj warstwami: śledzie, cebulę, ogórki. Zalej wszystko zalewą.
7. Podawaj po kilku godzinach.

Z mięsem z rosołu

Składniki:
niewielka cebula
zmielone mięso z rosołu
ugotowana marchewka
jajko
łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie
olej i masło do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
2. Zmielone mięso dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj kilka łyżek rosołu.
3. Gotowy farsz wyłóż na naleśniki, zawiń.
4. Podsmażaj na niewielkiej ilości masła na złoty kolor (sprawdź, czy farsz jest gorący).

Po meksykańsku

Składniki:
1 cebula
1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
passata pomidorowa
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
olej do smażenia
masło
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
natka pietruszki
Dodatkowo:
15-20 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
2. Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj do cebuli i podduś (mieszaj od czasu do czasu, żeby nie powstały grudy).
3. Dodaj passatę pomidorową i duś do miękkości mięsa.
4. Dodaj odcedzone kukurydzę i fasolę. Gotuj przez chwilę. Odparuj nadmiar wody, żeby sos był gęsty.
5. Wykładaj sos na naleśniki, zawijaj je w rulony i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
6. Posyp naleśniki startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min.
7. Podawaj udekorowane listkami pietruszki.
Rada: Jeśli nie lubisz naleśników zapiekanych, możesz podawać je złożone w trójkąty, polane sosem z kleksem śmietany i posypane listkami pietruszki.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z kalarepy

Składniki: 1 kalarepa 1 małe jabłko 2 orzechy włoskie 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu
CZYTAJ DALEJ

Boże, miej litość dla mnie, grzesznika!

2025-10-21 14:10

Niedziela Ogólnopolska 43/2025, str. 22

[ TEMATY ]

homilia

Artur Stelmasiak

Ks. prof. Waldemar Chrostowski

Ks. prof. Waldemar Chrostowski

Przypowieść o faryzeuszu i celniku, którzy przybyli do świątyni, żeby się modlić, odnosi się nie tylko do jednej konkretnej sytuacji, lecz do tego, co powtarza się w każdym pokoleniu wyznawców Boga.

Przypowieść o faryzeuszu i celniku, którzy przybyli do świątyni, żeby się modlić, odnosi się nie tylko do jednej konkretnej sytuacji, lecz do tego, co powtarza się w każdym pokoleniu wyznawców Boga. Jako pierwszą Jezus ukazuje pobożność faryzeusza, zapewne dlatego, że jest częstsza. Faryzeusz staje przed Bogiem z satysfakcją, że wypełnił wszystko, co nakazane, a nawet więcej, ponieważ uczynił to w dwójnasób. Gdyby na takim wyznaniu poprzestał, należałyby mu się uznanie i pochwała, bo nie wszyscy prowadzą życie, które wymaga tak wielkiego wysiłku. Stało się jednak inaczej. Słowa: „Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie”, świadczą, że najważniejszym celem tego wysiłku było nie tyle uczczenie Boga, ile wywyższenie się nad innych, postrzeganych jako zdziercy, niesprawiedliwi i cudzołożnicy. Ta postawa aroganckiej wyższości znalazła również wyraz w jego nastawieniu do celnika, do którego odniósł się z nieskrywaną pogardą. Zamiast patrzeć przed siebie, w stronę Boga, do którego zwracał się w modlitwie, faryzeusz oglądał się za siebie, w przekonaniu, że jest od celnika, tak samo jak od wszystkich innych ludzi, lepszy. Dziękując Bogu nie za to, kim jest, lecz za to, kim nie jest, modlił się w gruncie rzeczy do siebie, a nie do Boga. Wybrał samousprawiedliwienie, a więc tak naprawdę Boga nie potrzebował.
CZYTAJ DALEJ

Dzień Patrona szkoły w Piątkowej

2025-10-27 09:43

Ewelina Szumska

Okolicznościowe przedstawienie

Okolicznościowe przedstawienie

23 października 2025 w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Piątkowej odbyły się szkolne obchody Dnia Patrona. To ważna uroczystość; połączona z wieloma inicjatywami.

Co roku pamiętamy o naszym patronie. Z tej też okazji szkoła organizuje gminny Konkurs Liryki Religijnej oraz Konkurs z wiedzy o życiu Jana Pawła II. Przedstawiciele ze szkół w gminie Błażowa biorą udział w konkursach. I trzeba przyznać, że uczniowie są doskonale przygotowani; pięknie recytują i wykazują się dużą wiedzą na temat patrona szkoły w Piątkowej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję