Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Co zrobić z ciecierzycy

Ciecierzyca to wciąż u nas mało popularna roślina strączkowa. A szkoda, bo jej nasiona są bardzo sycące i bogate w różne składniki mineralne. Można z niej przygotować wiele dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jak gotować ciecierzycę?

Do podanych wyżej przepisów możesz użyć zarówno ciecierzycy z puszki, jak też wcześniej namoczonej i ugotowanej suchej ciecierzycy. Aby uzyskać ok. 40 dag ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz użyć niecałą szklankę, czyli ok. 17 dag, suchej. Należy ją wcześniej zalać zimną wodą (wystarczą 2 szklanki, czyli ok. 500 ml), i moczyć nie dłużej niż 12 godz. Ciecierzyca wchłonie sporo wody i napęcznieje. Wodę z moczenia wylej, a ciecierzycę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 500 ml wody i zagotuj ciecierzycę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała, i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości (od 1 do 1,5 godz.). Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i pozostaw do przestudzenia.

Kotleciki

SKŁADNIKI :
* 25 dag ciecierzycy (suchej)
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1 łyżeczka mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz
* olej do smażenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc. Rano odcedź, ugotuj w świeżej wodzie, odcedź.
2. Zmiksuj ciecierzycę z czosnkiem.
3. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, mąkę wymieszaną z sodą, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
4. Wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Z masy formuj niewielkie kuleczki i smaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
6. Kotleciki podawaj ciepłe z sosem czosnkowym bądź innymi dipami.

Pasta do pieczywa

SKŁADNIKI :
* 40 dag ugotowanej ciecierzycy
* 3-4 połówki suszonych pomidorów z oleju
* 5 łyżek oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
* 3 ząbki czosnku
* 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki
* przyprawy: 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, 1/3 płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Do miseczki z ciecierzycą dodaj połówki suszonych pomidorów oraz 5 łyżek oleju ze słoiczka z pomidorami, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko zblenduj.
2. Do pasty dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Na koniec wsyp kmin rzymski, sól i pieprz, wymieszaj.
3. Dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego oraz drobno posiekaną i podsmażoną na rumiano cebulę.

W pomidorach

SKŁADNIKI :
* 4 puszki ciecierzycy
* 1 cebula czerwona
* 4 liście laurowe
* 2 ziarna ziela angielskiego
* 2 ziarna pieprzu
* olej roślinny do smażenia
* przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
* 50 dag passaty pomidorowej
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/2-3/4 szklanki wody
* 1 łyżka sosu sojowego
* sól, pieprz czarny.

Reklama

Wykonanie:
1. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smaż 2-3 minuty, do czasu, aż cebula będzie złota.
2. Ciecierzycę odcedź na sitku.
3. Do cebuli dodaj ciecierzycę oraz przyprawy, wymieszaj i duś przez kilka minut.
4. Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy i w razie potrzeby wodę.
5. Garnek przykryj i gotuj ok. 15 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z fetą

SKŁADNIKI:
* 1 puszka ciecierzycy konserwowej
* 20 dag mieszanki sałat
* 1 opakowanie fety
* 20 dag pomidorków koktajlowych
* 1/2 małej czerwonej cebuli
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 5 łyżek delikatnej oliwy
* sok z 1/4 cytryny
* świeżo mielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
1. Ciecierzycę odcedź.
2. Sałaty umyj i przełóż do salaterki. Dodaj posiekaną cebulę oraz umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
3. Fetę pokrój na małe kawałki. Posiekaną natkę pietruszki wyłóż na ser. Całość polej oliwą. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
4. Przyprawioną fetę wyłóż na mieszankę sałat, cebuli i pomidorów. Dodaj ciecierzycę. Całość polej dodatkowo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

2025-10-07 15:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fasolka po bretońsku

SKŁADNIKI: 40 dag fasoli jaś 20 dag chudego surowego boczku 20 dag kiełbasy 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju 1 łyżka mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka
CZYTAJ DALEJ

Papież: Św. Szarbel jak świeża, czysta woda, która nas pociąga

2025-12-01 16:25

[ TEMATY ]

Leon XIV w Turcji i Libanie

Vatican Media

Duch Święty ukształtował go – mówił Leon XIV o św. Szarbelu, libańskim pustelniku, którego grób nawiedził w poniedziałek 1 grudnia podczas swej podróży apostolskiej do Libanu.

„Najmilsi, czego uczy nas dzisiaj św. Szarbel? Jakie jest dziedzictwo tego człowieka, który nic nie napisał, żył w ukryciu i milczeniu, ale którego sława rozeszła się po całym świecie?” – pytał w przemówieniu do zebranych Ojciec Święty.
CZYTAJ DALEJ

Miłość w czasach nienawiści

2025-12-02 10:09

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Nakładem Wydawnictwa Diecezjalnego i Drukarni w Sandomierzu ukazała się najnowsza powieść bp. Krzysztofa Nitkiewicza pt. „Baranki Boże”.

Autor ukazuje w książce dramatyczny pejzaż czasu wojny, lęku i cierpienia, ale też niezłomnej nadziei, rodzącej się w sercach ludzi. Bp Nitkiewicz prowadzi czytelnika uliczkami okupowanego przez Niemców Sandomierza i okolicznych miejscowości, pozwala zajrzeć do katedralnego kapitularza, do szpitala Świętego Ducha, a nade wszystko do dusz bohaterów, którzy w obliczu mroku próbują ocalić w sobie człowieczeństwo.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję