Babka z mąki gryczanej
SKŁADNIKI:
  
1/2 kg mąki gryczanej
  
1/2 l śmietany 18%
  
6 dag cukru
  
6 jaj
  
skórka z dwóch cytryn
  
szczypta soli
  
masło do formy
  
cukier puder
  
WYKONANIE:
  
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką białą masę.
3. Do masy dodajemy skórkę cytrynową.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i śmietanę i dokładnie łączymy składniki.
6. Do ciasta dodajemy białka i ostrożnie mieszamy.
7. Formę smarujemy masłem i oprószamy odrobiną mąki.
8. Babkę pieczemy w temp. 180oC ok.godziny.
9. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
  
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jaja „a la Villeroi”
SKŁADNIKI:
  
4 jajka
  
1 cienka kiełbaska dobra do smażenia (polecam jagnięcą)
  
3 pieczarki
  
1 szalotka
  
łyżka masła
  
natka pietruszki
  
pieprz
  
Reklama
WYKONANIE:
  
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Szalotkę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
3. Na patelnię dajemy posiekaną kiełbaskę i wszystko razem smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
4. Ugotowane jajka kroimy na pół.
5. Wyjmujemy żółtka, a w ich miejsce nakładamy nieco farszu z patelni.
6. Na spodzie małego półmiska układamy resztę zawartości patelni, a na niej nadziewane połówki jajek
na twardo.
7. Na całość ścieramy żółtka (na tarce lub przez rzadkie sitko).
8. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
  
Sos rzeżuchowy zielony
SKŁADNIKI:
  
spora garść rzeżuchy
  
?1 cytryna
  
3 ugotowane żółtka
  
2 łyżki oliwy
  
sól
  
cukier
  
WYKONANIE:
  
1. Opłukaną rzeżuchę drobno siekamy.
2. Ucieramy (można użyć blendera) razem na gładki sos rzeżuchę, żółtka, oliwę oraz sok z cytryny.
3. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
4. Podajemy z zimnymi mięsami lub jajkami.
  
Schab w kiszonej kapuście
SKŁADNIKI:
  
8 kotletów ze schabu bez kości
  
1 kg kiszonej kapusty
  
2 cebule
  
4 łyżki smalcu
  
2 ząbki czosnku
  
sól
  
pieprz
  
kminek
  
słodka papryka
  
majeranek
  
4 liście laurowe
  
kilka ziaren ziela angielskiego
  
WYKONANIE:
  
1. Kotlety rozbijamy (niezbyt cienko).
2. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, papryką, pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).
3. Na patelni smażymy na smalcu drobno pokrojoną cebulę.
4. Kapustę porządnie płuczemy, by nie była zbyt kwaśna.
5. Dodajemy kapustę do cebuli i smażymy.
6. Cebulę z kapustą doprawiamy kminkiem.
7. Kotlety lekko solimy i obsmażamy na smalcu (uwaga! przed smażeniem kotlety muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej).
8. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, a na niej schab. Całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty.
9. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
10. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez 1,5 godz.
  

 
              
              
              
              
                 
             
         
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
    