Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Co wiemy o anemii?

Najprostszym, chociaż mocno przybliżonym sposobem diagnozy anemii jest odchylenie dolnej powieki i obejrzenie śluzówki oka. Jej jasny kolor może świadczyć o niedokrwistości.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lepszym i powszechnie dostępnym badaniem pozwalającym na dokładną diagnozę jest morfologia krwi, która wykazuje, czy w krwiobiegu znajduje się odpowiednia ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek. Wskazaniem do wykonania tego badania są m.in.: bóle głowy, zmniejszona tolerancja wysiłku fizycznego, kłopoty z koncentracją, częste odczuwanie zimna dłoni i stóp. Wraz z rozwojem choroby mogą się pojawić kołatanie lub przyspieszona akcja serca, utrata apetytu, łamliwość włosów i paznokci, może też dochodzić do omdleń.

Przyczyny anemii mogą być różne, ale jej najczęstszym powodem jest niewłaściwa dieta, a konkretnie niedobór żelaza lub takich składników, jak kwas foliowy czy witamina B12. Mamy wtedy do czynienia z anemią z niedoboru. Inna grupa przyczyn to przewlekłe choroby różnych narządów, np. wątroby, nerek – mówimy wtedy o anemii wtórnej. Kolejną grupę stanowią zaburzenia w funkcjonowaniu szpiku kostnego. Do niedokrwistości może także dojść na skutek gwałtownego odchudzania się, obecności niektórych pasożytów w organizmie, utraty dużej ilości krwi, np. podczas operacji czy wypadku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nieprawidłowy wynik morfologii zawsze wymaga konsultacji z lekarzem, aby określić, czy mamy do czynienia z anemią łagodną, umiarkowaną, ciężką czy zagrażającą życiu, oraz znaleźć jej przyczynę, od tego bowiem zależy dalsze leczenie.

Reklama

Najczęściej występuje anemia spowodowana niedoborem składników pokarmowych. Dlatego niezależnie od zleconych przez lekarza preparatów warto zadbać, aby na talerzu znalazły się produkty bogate w żelazo i związki ułatwiające jego wchłanianie. Dietetycy z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzą, aby dietę wzbogacić o produkty pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem lepiej przyswajalnego żelaza hemowego – chude mięso (np. wołowina, schab, kurczak, indyk), ryby, jaja (głównie żółtko).

Produkty bogate w żelazo są łatwiej przyswajane w obecności witaminy C, dlatego warto je łączyć z warzywami i innymi źródłami tej witaminy. Trzeba natomiast unikać łączenia żywności bogatej w żelazo z produktami, które zawierają składniki utrudniające jego wchłanianie, m.in. fityniany, kwas szczawiowy, teinę i kofeinę. Przeciwwskazane są również wyroby cukiernicze, tłuste mięsa i wędliny oraz smalec.

W procesie krwiotwórczym ważną rolę odgrywa witamina B6, dlatego warto sięgać m.in. po: pełnoziarniste produkty zbożowe, kapustę, szpinak, fasolkę szparagową, kalafiory, banany, orzechy. Kolejni sprzymierzeńcy w wytwarzaniu czerwonych krwinek to witamina B12 i kwas foliowy. Ta pierwsza jest zawarta we wspomnianych już jajach, mięsie i rybach, a także w serach twarogowych, jogurtach, kefirze. Źródłem kwasu foliowego są natomiast warzywa liściaste i nasiona roślin strączkowych, np. soczewicy, fasoli, grochu.

Sprawdzanie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek jest ważne, ponieważ skutki nieleczonej, długotrwałej anemii odczuwa cały organizm, zwłaszcza serce i mózg. Osoby na diecie wegetariańskiej powinny ją systematycznie analizować pod kątem zawartości żelaza oraz witamin B6 i B12.

Temat diety w leczeniu i profilaktyce anemii jest obszerny i ważny, przy jej układaniu można skorzystać z pomocy Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i bezpłatnych porad specjalistów udzielanych za pośrednictwem strony: www.poradnia.ncez.pl .

2023-02-07 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z fenkułu i cykorii z polędwiczką wieprzową

Składniki: 1 koper włoski 1 cykoria sałatowa 2 garści sałaty rzymskiej 1 łyżeczka świeżego koperku 2 garści mięty plaster sera pleśniowego niebieskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag polędwicy wieprzowej 1 łyżeczka masła klarowanego 3 łyżki szalotki
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV o konieczności wychowywania do życia w cyfrowym świecie

2025-11-07 15:42

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican Media

Papież z radą doradczą włoskiej uczelni RCS Academy

Papież z radą doradczą włoskiej uczelni RCS Academy

Odpowiedzialne informowanie i wychowanie do krytycznego odbioru publikowanych treści – to ważne wymiary pracy wychowawców i nauczycieli w dziedzinie komunikacji, o czym mówił Leon XIV podczas spotkania z radą doradczą włoskiej uczelni RCS Academy. Podkreślił, że w integralnym rozwoju człowieka nie wolno pomijać wychowania do życia w cyfrowym świecie, a sztuczna inteligencja nie może sprowadzać się do algorytmów i zbioru danych.

Zwracając się do członków rady doradczej RCS Academy, uczelni kształcącej m.in. przyszłych dziennikarzy, Papież przypomniał, że w dobie sztucznej inteligencji i mediów cyfrowych, komunikacji nie można sprowadzić do systemu algorytmów, które kopiują ludzkie myślenie i przekształcają je w zbiór danych. Podkreślił, jak ważne dla godności człowieka jest jego właściwe wychowanie „w duchu uczestnictwa, solidarności i wolności” i zaznaczył, że w tym kontekście „wychowanie do życia w środowiskach cyfrowych oraz do krytycznego podejścia do sztucznej inteligencji jest sprawą fundamentalną i nie może być oddzielone od integralnego rozwoju osób oraz wspólnot”.
CZYTAJ DALEJ

„Leon z Chicago” – premiera filmu 10 listopada

2025-11-08 17:26

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Po sześciu miesiącach od wyboru papieża Leona XIV, Radio Watykańskie - Vatican News zaprezentuje film „Leo from Chicago” (Leon z Chicago), dokument przedstawiający historię, rodzinne korzenie, drogę naukową oraz augustiańskie powołanie Roberta Francisa Prevosta w jego ojczystych Stanach Zjednoczonych.

Filmowa opowieść prowadzi widza od dzieciństwa przyszłego papieża w Dolton, poprzez wspomnienia jego braci Louisa i Johna, aż po lata spędzone w szkołach, na uniwersytetach, w wspólnotach zakonnych i parafiach. W dokumencie pojawiają się głosy współbraci, nauczycieli, kolegów ze studiów i przyjaciół.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję